Verstopping bij kinderen voorkomen: De juiste voeding

Gebruik MICROLAX® voor kinderen jonger dan 6 jaar enkel na doktersadvies.

Fastfood, zoetigheden en zoete softdrinks: naast te weinig drinken en te weinig beweging is foute voeding bij kinderen de meest frequente oorzaak van verstoppingen...

Wat uw kind zou moeten eten - en wat niet

Voor een gezonde spijsvertering zijn vezels onmisbaar. Vezels zijn plantaardige voedingsbestanddelen die onverteerd in de dikke darm terechtkomen. Omdat zij water binden en opwellen, maken zij de stoelgang minder hard en stimuleren zij de darmactiviteit. Wanneer uw kind gevoelig is voor verstoppingen, zou u bijzondere waarde moeten hechten aan een vezelrijke voeding.

Deze producten kunnen geen kwaad:

  • Volkorenproducten, zilvervliesrijst, volkorenpasta, aardappels
  • Fruit zoals pruimen, peren, appels, meloen, abrikoos, vijgen, gedroogd fruit, 
  • Groenten, salades, rauwkost, muesli en noten 

Deze voedingsmiddelen zou u het kind slechts af en toe moeten toestaan:

  • Wit brood, toast, broodjes, beschuit, witte rijst, deegwaren, zoutjes en chips
  • Teveel melk en melkproducten
  • Chocolade, pudding, roomgerechten, taart en zoetigheden
  • Bananen (zijn weliswaar gezond, maar zouden door kinderen met een neiging tot verstoppingen met mate gegeten moeten worden)

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind gezond eten lekker vindt?

Tip 1: Meedoen luidt het toverwoord
Meedoen begint al bij het boodschappen doen. Laat uw kind op de groenten- en fruitafdeling uitzoeken wat het lekker vindt. Daardoor wordt het zelf "verantwoordelijk" voor het komend gerecht en het leert hoe levensmiddelen er uitzien, voordat ze worden bereid. Ook bij het koken kunnen zelfs de kleinsten al meedoen. Laat het kind simpele taken verrichten, bijvoorbeeld roeren of ingrediënten in de pan doen of deeg kneden. Grotere kinderen kunnen met een beetje hulp ook al groenten snijden. Tussendoor mag altijd worden geproefd. U zult het zien: Elk kind eet graag wat het zelf uitgezocht en gekookt heeft.
Tip 2: Gezond eten - zonder dat de kinderen het merken
Een mogelijkheid om kinderen gezonde voeding "toe te dienen" is de verwerking ervan in gerechten die het kind lust en accepteert: groenten in tomatensaus, volkorenpasta in plaats van gewone tarwepasta's, komkommer op de ontbijtboterham of klein gesneden fruit in muesli. Probeer ook om erachter te komen waar uw kind de voorkeur aan geeft. Het ene kind eet worteltjes graag rauw, het andere gepureerd. Anderen eten ze graag in de soep of in een ovenschotel... Uitproberen is daarom het motto. 
Tip 3: Geef het goede voorbeeld
Eet uw kind niet graag groenten en fruit? En hoe staat het met uzelf? Kinderen zien ons meestal als voorbeeld. Als er veel levensmiddelen zijn die u niet lust of niet graag eet, draagt u dat al snel over. Probeer in dat geval meer uw best te doen om te laten blijken waar u van geniet in het bijzijn van het kind. Gun u en uw kind de tijd en de rust om samen te eten. Een maaltijd voor de TV kan geen gezellige gezamenlijke maaltijd zijn waar uw kind van geniet.
Tip 4: Het oog wil ook wat – maaltijden mooi opdienen
Kinderen laten zich vaak verleiden tot gezond eten, wanneer de maaltijd bijzonder mooi opgediend wordt. Wanneer u het bord mooi versiert met rauwkost, eten kinderen terloops vaak ook de gezonde dingen, vooral wanneer het kind heeft mogen helpen met het versieren. Ook rauwkost en fruit die als fingerfood of op spiesjes worden opgediend, doen het vaak goed. Eenvoudig toetasten en genieten herinnert het kind aan het populaire snoepen en verleidt kinderen tot gezond genieten.

Wat zou mijn kind moeten drinken?

Drank nummer 1 voor kinderen zou altijd water moeten zijn. Wanneer u uw kind vanaf het eerste begin water aanbiedt, zal het dit ook accepteren. Bovendien zijn ongezoete thee en verdunde sappen goede dorstlessers. Kinderen zouden niet te vaak gezoete dranken zoals limonades en ijsthee moeten drinken. Ook van cafeïne-houdende dranken zoals zwarte of groene thee, koffie, cola en energydrinks zou u moeten afzien.

Hoeveel zou mijn kind moeten drinken?

Zodra uw kind zegt dat het dorst heeft, is het kleine lichaam al uit balans. Aanhoudend vloeistofgebrek kan concentratiestoornissen, hoofdpijn, duizeligheid of spijsverteringsproblemen tot gevolg hebben. Daarom zou het kind gedurende de hele dag steeds weer kleinere hoeveelheden moeten drinken. De hoeveelheid is daarbij afhankelijk van de leeftijd van het kind. 

Op bijzonder warme dagen of bij sportieve activiteiten moet uw kind natuurlijk extra drinken. Belangrijk: Melk zou niet als drank, maar als levensmiddel beschouwd moeten worden.

Wanneer uw kind last heeft van verstopping, kunnen eenvoudige aanpassingen in de levensstijl (meer bewegen, andere voeding en verhoogde vochtinname) of milde laxeermiddelen in veel gevallen uitkomst bieden. Lees daarom het hoofdstuk Laxeermiddelen voor kinderen: Wat u zelf kunt doen.

Back to Top

© Johnson & Johnson Consumer N.V. 2012 - 2018, BTW BE 0401.955.033 - RPR Antwerpen, 2018

Deze site wordt onderhouden door Johnson & Johnson Consumer N.V. die als enige verantwoordelijk is voor de inhoud. Deze site is bestemd voor een publiek uit België en G.H.Luxemburg. Laatst bijgewerkt: mei 2018.

Microlax® (natriumlaurylsulfoacetaat, sorbitol, natriumcitraatdihydraat) is een geneesmiddel. Tijdens zwangerschap en borstvoeding en bij kinderen jonger dan 6 jaar enkel gebruiken op advies van de arts. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Lees aandachtig de bijsluiter. Vraag advies aan uw arts of apotheker. Johnson & Johnson Consumer NV/SA - BE-MX-2100003